Tajne i zanimljivosti obožavanog bakalara

Bakalar je vjerojatno jedna od najpoznatijih riba na svijetu koju konzumiraju i obožavaju mnogi. S obzirom da se ova riba jede već stoljećima, krije zanimljive činjenice i povijest zbog koje ju volimo još i više. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o bakalaru: 1. Brodolom i otkriće bakalara Pietro Quirina je na otkriće bakalara „potaknuo“ brodolom koji je doživio kad je prošao kanal La Manche. Jaka je oluja Quirina i preživjele mornare odnijela do Norveške, gdje su ih Norvežani ugostili ribom stokvis (bakalarom). Querini se potom vratio u Veneciju, a bakalar je ubrzo prešao granice Italije i svojim okusom osvojio ljude diljem svijeta, pa tako i u Hrvatsku. 2. Božji dar Pomorci su bakalar smatrali Božjim darom jer se ulovom ove ribe ništa ne gubi, odnosno ona je u potpunosti iskoristiva. Čak su i kosti bakalar natopljene kiselim mlijekom prilično probavljive, a kuhana glava i utroba izvrsno su gnojivo. 3. Najveći ulovljeni bakalar Nijemac Michael Eisele ulovio je bakalar dugačak 140 cm i težak 46 kg, što je najveći bakalar kojeg je ikad ulovio rekreativni ribolovac. 4. Klub ljubitelja bakalara Hrvatski klub ljubitelja bakalara bavi se promocijom recepata i kulturom jedenja i uživanja u bakalar. Klub je osnovan prije 12. godina, ima više od 200 članova iz raznih država, a jednom godišnje dodjeljuju i titulu Viteza od bakalara. Imajući na umu tradiciju i povijest ove obožavane ribe, Alden s velikom pažnjom i strašću proizvodi bakalar na bijelo Mantecato, kako bi na najbolji mogući način odao počast njegovom veličanstvu.