
Povijest naÅĄeg poduzeÄa seÅūe joÅĄ od Austro-Ugarske
NaÅĄi preci, obitelj Marzari podrijetlom iz malog mjesta Trambacche u blizini Padove, veÄ je tada posjedovala zgradu u kojoj se nalazi danaÅĄnji pogon za proizvodnju bakalara.
U istom objektu naÅĄa obitelj Banko u vrijeme Jugoslavije otvara poznati restoran â9. Septembarâ gdje priprema bakalar za svoje goste. Petar Banko, sin iskusnih ugostitelja, poÄetkom sedamdesetih godina odlazi na usavrÅĄavanje u NjemaÄku. Ondje je stekao nova znanja o uvoÄenju otvorenih ugostiteljskih objekata te znaÄajno iskustvo u kulinarstvu i gastronomiji.
Po povratku iz NjemaÄke poÄetkom devedesetih obitelj Banko u PoreÄu otvara prvu trgovinu delikatesama, gdje uz ostale delicije priprema i bakalar na bijelo.
Bakalar je svojom originalnom recepturom ubrzo osvojio Åūitelje istarskog kraja i zauzeo redovito mjesto gastronomske ponude znaÄajnih lokalnih turistiÄkih proslava. Postaje vrlo traÅūen u PoreÄu, a zatim i ÅĄire. Iz generacije u generaciju naÅĄom se kuÄom ÅĄiri miris bakalara pa s punim pravom moÅūemo reÄi da nam je âbakalar u genimaâ. Godine 1993. otvoren je naÅĄ pogon za proizvodnju bakalara, a njegova proizvodnja i priprema imaju sve jaÄi odjek.
