onama
Ukratko o nama

Povijest našeg poduzeća seže još od Austro-Ugarske

Naši preci, obitelj Marzari podrijetlom iz malog mjesta Trambacche u blizini Padove, već je tada posjedovala zgradu u kojoj se nalazi današnji pogon za proizvodnju bakalara.
U istom objektu naša obitelj Banko u vrijeme Jugoslavije otvara poznati restoran „9. Septembar“ gdje priprema bakalar za svoje goste. Petar Banko, sin iskusnih ugostitelja, početkom sedamdesetih godina odlazi na usavršavanje u Njemačku. Ondje je stekao nova znanja o uvođenju otvorenih ugostiteljskih objekata te značajno iskustvo u kulinarstvu i gastronomiji.

Po povratku iz Njemačke početkom devedesetih obitelj Banko u Poreču otvara prvu trgovinu delikatesama, gdje uz ostale delicije priprema i bakalar na bijelo.
Bakalar je svojom originalnom recepturom ubrzo osvojio žitelje istarskog kraja i zauzeo redovito mjesto gastronomske ponude značajnih lokalnih turističkih proslava. Postaje vrlo tražen u Poreču, a zatim i šire. Iz generacije u generaciju našom se kućom širi miris bakalara pa s punim pravom možemo reći da nam je „bakalar u genima“. Godine 1993. otvoren je naš pogon za proizvodnju bakalara, a njegova proizvodnja i priprema imaju sve jači odjek.

potpis