Bakalar – zdrava namirnica za sve

Bakalar je riba bogata hranjivim tvarima koja ima brojne dobrobiti za zdravlje. Tradicionalno se konzumira u vrijeme blagdana, ali sve je više ljudi koji ga uključuju u svoju svakodnevnu ili barem tjednu prehranu.

Zašto je bakalar zdrav?
Bogat je proteinima, vitaminima i mineralima. Bakalar je odličan izvor proteina, vitamina B, vitamina D i drugih minerala.
Snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u bakalaru mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola.
Podržava zdravlje mišića i srca. Bakalar je dobar izvor proteina koji su važni za rast i oporavak mišića. Također sadrži omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje srca.
Može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti i raka. Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti i nekih vrsta raka.
Idealan je za dijabetičare. Bakalar je nemasna riba bez ugljikohidrata, što ga čini idealnom namirnicom za dijabetičare.
Kako odabrati kvalitetan bakalar?

Prilikom odabira bakalara, važno je odabrati svjež ili smrznuti bakalar koji je dobrog okusa. Svježi bakalar treba imati čvrsto meso i bistro meso. Smrznuti bakalar treba biti čvrst i imati malo leda.

Kako pripremiti bakalar?
Bakalar se može pripremiti na razne načine, kao što su pečenje, prženje, kuhanje ili kuhanje na pari. Evo nekoliko recepata za bakalar:
Pečeni bakalar s povrćem
Prženi bakalar s krumpirom
Kuhani bakalar s rižom
Bakalar na pari s grahom