Od tradicije do inovacije- pripremite bakalar po svom ukusu
Bez obzira je li bakalar pripremljen na tradicionalni način ili prema nešto modernijem receptu, svojim okusom osvaja svaku generaciju, a različite se recepti i kuharske tajne pripreme bakalara prenose s koljena na koljeno. Jedna od fenomenalnih odlika recepta s bakalarom jest da se oni mogu izmijeniti i prilagoditi preferencijama svakog od nas što istovremeno potiče našu kulinarsku kreativnost i rezultira jelom koje na najbolji mogući način zadovoljava naše nepce. Postoje brojne varijacije modernih recepata za pripremu bakalar pa ponekad može biti zahtjevno izabrati koji od njih slijediti. Kako bi Vam olakšali potragu, u nastavku donosimo par recepta koji su nas osvojili.
Jeste li znali da bakalar možete pripremiti na salatu? Sve što je potrebno za izvanredno ukusnu salatu od bakalara jeste filet bakalara skuhati 20 min, ohladiti i malo izmrviti prstima. Oguljeni cijeli krumpir skuhati u vodi u kojoj se kuhao bakalar (oko 45 min). Ohlađeni krumpir zatim izrezati na kocke veličine 1 cm, pomiješati s bakalarom, dodati narezane masline, luk rezan na tanke rezance, sitno kosani češnjak, peršin i začine. Sve skupa lagano izmiješati i voilà, brzo i jednostavno jelo s bakalarom.
Recept koji nas je posebno oduševio je priprema bakalar u pećnici s povrćem. Ovaj recept zahtjeva da filete bakalara narežete na šire trake, posolite ih, popaprite i natopite limunovim sokom, a zatim ostavite da kratko odstoje. Tako marinirane filete uvaljajte u brašno i pecite na malo ulja s obje strane. Mrkvu i celer narežite na prutiće. Krumpir ogulite i prepolovite, luk narežite na tanke rezance, a brokulu natrgajte. U vatrostalnu posudu poredajte bakalar, preko njega rasporedite narezano povrće, zalijte vodom i uljem, dodajte ružmarin i lovorov list. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Tijekom pečenja podlijevajte vinom. Kad je gotovo bakalar s povrćem pospite mješavinom peršina i protisnutog češnjaka te poslužite.
Okruglice od bakalar odlično su predjelo ili prilog bogatim jelima. Za pripremu ovog jednostavnog jela prvo prokuhajte bakalar pa ga očistite od kože i kostiju. Skuhajte krumpir u zasoljenoj vodi, ogulite ga i protisnite. Sitno nasjeckajte bakalar pa ga pomiješajte s krumpirom, 4 jaja, nasjeckanim peršinom i malo soli. Sve dobro izmiješajte te oblikujte okruglice. Uvaljajte okruglice u umućena 3 jaja za pohanje pa u krušne mrvice te ih ispržite u većoj količini ulja dok ne dobiju zlatnu boju.
Za kraj je ostao tradicionalan način pripreme dobro poznat svima- bakalar na bijelo. Kako bi Vam olakšali pripremu i konzumaciju jela s bakalarom, Alden prema najvišim proizvodnim i higijenskim standardima proizvodi upravo bakalar na bijelo. Iz ponude Alden se svakako može izdvojiti Bakalar Mantecato, gotov riblji specijalitet vrhunske kvalitete koji se proizvodi u četiri okusa- klasik, sa zelenim paprom, kaparom i maslinama. Bakalar Mantecato možete bez problema iskoristiti u receptima koji uključuju bakalar na bijelo i tako si olakšati i skratiti potrebno vrijeme za pripremu. Kako bi Vas inspirirali i potaknuli na pripremu jela s bakalarom na sljedećoj poveznici možete pronaći par recepata koji u popisu sastojaka sadrže Bakalar Mantecato: https://alden.hr/recepti/
Ne bojte se pripremiti jela s bakalarom i uživati u raskoši okusa koje ova riba pruža!