Male tajne i zanimljivosti koje krije bakalar

Pri spomenu riječi bakalar, prvo čega se sjetimo jesu zimski blagdani, snijeg na Badnjak i obitelj okupljena oko stola. Ova tradicionalno blagdanska namirnica dobro je poznata svima, i velikim i malim, ali ona krije i brojne zanimljivosti zbog kojih prirasta srcu svakom tko je kuša.  Iako je bakalar stalno prisutan na gastronomskoj sceni, njegova povijest seže još u 14. stoljeće, a za njegovo otkriće ostatku svijeta, pa tako i Hrvatskoj zaslužan je Pietro Quirini. Quirina je na otkriće bakalara „potaknuo“ brodolom koji je doživio kad je prošao kanala La Manche. Jaka je oluja Quirina i preživjele mornare odnijela do Norveške, gdje su ih Norvežani ugostili ribom stokvis (bakalarom). Querini se potom vratio u Veneciju i ostalo je naravno povijest. Bakalar je ubrzo prešao granice Italije i svojim izvrsnim okusom osvojio mnoge ljude.

No kakva je bakalar točno riba i koja mora nastanjuje? Bakalar je riba iz porodice Gadidae koja živi u hladnim morima. To su prvenstveno mora u sjevernom Atlantiku, uz obale Norveške, Islanda, Kanade, Grenlanda i Amerike , u Polarnom moru i Sjevernom moru. Bakalar je sivosmeđe boje s tamnim pjegama i bijelim trbuhom te izduženom velikom glavom i snažnom donjom čeljusti. Izgled bakalar može biti ključ prilikom prepoznavanja pravog sušenog bakalara. Mnogi govore da se pravi bakalar prepoznaje po repu koji mora biti u obliku metle, a ne u obliku slova “V”. Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni. Loš miris može značiti da riba nije dobro osušena. Znalci objašnjavaju da se pravi bakalar može prepoznati namakanjem u vodi. Pravi bakalar tone, a “kopije” se napuhnu i plivaju na vodi. Kada bi se dotaknuli ljekovitosti bakalara, mnoga su istraživanja pokazala da konzumacija ribe koja živi u hladnim morima štiti od bolesti kardiovaskularnog sustava i pojave dijabetesa, a sam bakalar bogat je mineralima i vitaminima.

Ova namirnica toliko je cijenjena da u Hrvatskoj postoji  Klub ljubitelja bakalara koji se bavi promicanjem kulture jedenja bakalara i razmjenom recepata za njegovu pripremu. Ima više od 200 članova iz raznih država, a jednom godišnje dodjeljuju i titulu Viteza od bakalara.

Bakalar je zaista riba svjetskih mora za čiju pripremu postoje brojni tradicionalni, ali i moderni recepti. Ako želite kušati ribu izvanrednog okusa koja istovremeno ima zanimljivu povijest i krije brojne neobičnosti ne tražite dalje od bakalara i Alden proizvoda.