
Bakalar- savršena ljekovita namirnica koja zadovoljava sva osjetila
Namirnica koja je neizostavni dio blagdanske tradicije i zadovoljava nepce svakog kušača, a istovremeno izrazito ljekovita jest bakalar. Bakalar je riba koja živi u hladnim morima, a brojna su istraživanja pokazala kako se redovnom konzumacijom ribe koja nastanjuje takva mora mogu spriječiti brojne bolesti kardiovaskularnog sustava ili čak pojava dijabetesa. Izvrstan je izvor niskokaloričnih proteina, budući da u 100 g osigurava gotovo 50% dnevnih potreba za ovim nutrijentom. Bakalar sadrži korisne omega-3 masne kiseline, a ujedno je dobar izvor vitamina B6 i B12 koji snižavaju razinu homocisteina. Naime, homocistein je opasni spoja koji šteti krvnim žilama, a povišena razina povezuje se sa povećanim rizikom od dobivanja srčanog ili moždanog udara. Pored svih nabrojanih nutritivnih vrijednosti, bakalar je također bogat izvor minerala poput fosfora, selena i magnezija te sadrži vrlo niske razine štetnih masnoća. Dodatni plus bakalaru daje visoki udio aminokiseline tripofana koji igra važnu ulogu u opuštanju i spavanja. Triptofan je aminokiselina nužna za tjelesnu sintezu serotonina, kojeg popularno nazivamo „hormonom sreće“. Još jednu prednost bakalara moguće je prepoznati i u načinu njegove pripreme. Bakalar se izrazito rijetko priprema pržen, odnosno najčešće se sprema na crveno ili bijelo te kao složenaca. Bogat izvor brojnih nutrijenata koji su pogodni za zdravlje ljudskog organizma uz fenomenalan i raskošan okus čine bakalar savršenom namirnicom koja bi se češće trebala naći i u Vašoj prehrani.