Kako odabrati kvalitetan bakalar?

Bakalar je tradicionalna namirnica koja se u Hrvatskoj priprema na razne načine. Kako biste bili sigurni da kupujete kvalitetan bakalar, važno je obratiti pozornost na sljedeće čimbenike:

Tijelo:
Dug najmanje 60 cm
Očišćen od ljuski na području trbuha i vrata
Peraje okrenute prema gore
Hrapava koža
Žućkasta boja mesa uz leđnu peraju

Miris:
Aromatičan

Tvrdoća:
Iznimno tvrd, ali se prije pripreme namače u toploj vodi

Znakovi loše kvalitete:
Kraći od 60 cm
Ljuske na području trbuha i vrata
Peraje okrenute prema dolje
Glatka koža
Tamna boja mesa uz leđnu peraju

Odabir kvalitetnog bakalara uvelike će utjecati na okus i teksturu pripremljenog jela. Slijedeći ove savjete, možete biti sigurni da ćete na stolu poslužiti savršeno pripremljen bakalar.