Obiteljska tradicija koja povezuje Alden

Kaže se da tradicija povezuje prošlost i sadašnjost, a daje smjernice za budućnost. Prenošenje tradicije s koljena na koljeno od velikog je značaja kako bi se sačuvala autentičnost običaja, priče ili čak određenog proizvoda. Tradicija je stoga izrazito važna za poduzeće Alden, koje kroz svoje proizvode nastoji poštovati, ali i očuvati tradiciju proizvodnje bakalara. Ovo poduzeće ima izrazito dugu povijest koja seže čak od Austro- Ugarske. Povijest poduzeća započela je s obitelj Marzari, koja je došla u Istru iz malog mjesta Trambacche u blizini Padove i koja je posjedovala zgradu u kojoj se nalazi današnji pogon za proizvodnju bakalara. U tom istom objektu, obitelj Banko u vrijeme Jugoslavije otvara poznati restoran „9. Septembar” gdje priprema bakalar za svoje goste. Petar Banko, sadašnji predvodnik u proizvodnji bakalar u Hrvatskoj i sin iskusni ugostitelja, početkom 70-ih godina odlazi na usavršavanje u Njemačku. Ondje je stekao znanja o vođenju ugostiteljskih objekata te iskustvo u kulinarstvu i gastronomiji koje je danas utkano u sve Alden proizvode. Po povratku iz Njemačke, obitelj Banko u Poreču otvara prvu trgovinu delikatesama, gdje uz ostale delicije priprema i bakalar na bijelo. Bakalar obitelj Banko je svojom tradicionalnom i originalnom recepturom brzo osvojio stanovnike Istre i tako zauzeo značajno mjesto u gastronomskoj ponudi tog kraja. Osim što se proizvodi Aldena danas mogu pronaći na policama najpoznatijih hrvatskih trgovačkih lanaca, pretežito Istre, Kvarnera, Dalmacije i Zagreba, obitelj Banko je svoju biznisi proširila na sjever Italije, gdje su se bez problema udomaćili iako je konkurencija izrazito velika. Petar Banko je na temeljima tradicije pripreme bakalara stvorio ozbiljan obiteljski biznis u koji se uključila njegova kći Danijela Banko Štokovac i sin imenjak Petar Banko. S „bakalarom u genama“ , tradicija Aldena započela je s jednom obitelji, a tako se i nastavlja.