Recept za klasično jelo sa bakalarom
Evo recept za klasično jelo sa bakalarom poznato kao “Bakalar na bijelo” ili “Bakalar na bijelo sa krumpirom”. Ovo je tradicionalno jelo popularno u nekim mediteranskim zemljama. U ovom receptu koristit ćemo sušeni bakalar. Ako koristite sušeni bakalar, imajte na umu da ga morate pravilno namakati kako biste uklonili višak soli.
Sastojci:
500 g sušenog bakalara (prethodno namočenog i kuhanih)
500 g krumpira, oguljenog i narezanog na tanke kolutove
1 luk, sitno nasjeckan
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
3 žlice maslinovog ulja
2 dl bijelog vina
2 dl vode (od kuhanja bakalara)
1/2 šalice nasjeckanog peršina
Sol i papar po ukusu
Masline za ukras (opcionalno)
Nekoliko kriški limuna za posluživanje (opcionalno)
Upute:
Priprema bakalara: Ako koristite sušeni bakalar, prvo ga trebate namakati u hladnoj vodi 24-48 sati, mijenjajući vodu nekoliko puta kako biste smanjili sadržaj soli. Kada je bakalar namočen, kuhajte ga u svježoj vodi dok ne postane mekan i rastavljiv (obično oko 20-30 minuta). Bacite vodu u kojoj ste kuhali bakalar, ali sačuvajte 2 dl tekućine za recept.
U velikoj tavi, zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i češnjak te pirjajte nekoliko minuta dok ne postanu mekani i staklasti.
Dodajte nasjeckane krumpire u tavu i promiješajte kako bi se obložili maslinovim uljem i začinili lukom i češnjakom. Pirjajte oko 5 minuta dok krumpir malo ne omekša.
Smanjite vatru na nisku, dodajte kuhani bakalar u tavu i nježno promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.
Zalijte sve bijelim vinom i 2 dl vode od kuhanja bakalara. Pustite da jelo lagano krčka na srednje niskoj vatri oko 20-25 minuta dok krumpir ne postane potpuno mekan.
Kada je jelo gotovo, posolite i popaprite po ukusu. Dodajte nasjeckani peršin i po želji ukrasite s nekoliko maslina.
Poslužite bakalar na bijelo toplog, uz svježe kriške limuna ako želite.
Uživajte u ovom ukusnom mediteranskom jelu!