Bakalar s povrćem i maslinama

Ovo je samo jedan od mnogih načina kako možete pripremiti bakalar. Uživajte u mediteranskom okusu ovog jela!

Sastojci:

500 g svježeg ili sušenog bakalara (ako koristite sušeni bakalar, prethodno ga namočite u hladnoj vodi 24-48 sati)
2 velika krumpira, oguljena i narezana na kolutove
1 veliki luk, sitno nasjeckan
2 mrkve, oguljene i narezane na kolutove
2 stabljike celera, narezane na kolutove
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 crvena paprika, narezana na trakice
1 žuta paprika, narezana na trakice
1 konzerva pelata (narezanih rajčica) ili 400 g nasjeckanih svježih rajčica
1 dl bijelog vina
1 dl povrtnog temeljca ili vode
10 maslina (po mogućnosti bez koštica), prepolovljenih
3 žlice maslinovog ulja
Svježi peršin za posipanje
Sol i papar po ukusu
Upute:

Ako koristite sušeni bakalar, namočite ga prema uputama iz prethodnog odgovora. Kuhajte ga u svježoj vodi dok ne postane mekan i rastavljiv (obično oko 20-30 minuta). Bacite vodu u kojoj ste kuhali bakalar, ali sačuvajte malo tekućine za jelo.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok luk ne postane staklast.
Dodajte narezane krumpire, mrkvu i celer u tavu. Promiješajte sve sastojke i pirjajte nekoliko minuta kako bi se povrće malo omekšalo.
Dodajte narezane paprike i pelate (ili svježe rajčice) u tavu. Prelite bijelim vinom i povrtnim temeljcem (ili vodom). Promiješajte i smanjite vatru na lagano kuhanje.
Narežite kuhanog bakalara na komade i dodajte ga u tavu s povrćem. Lagano promiješajte, pokrijte tavu i kuhajte sve zajedno još 10-15 minuta dok se svi okusi dobro prožmu.
U međuvremenu, posolite i popaprite po ukusu te dodajte prepolovljene masline u tavi.
Kad je jelo gotovo i povrće je mekano, poslužite ga toplog, posipano svježim nasjeckanim peršinom za dodatnu aromu i dekoraciju.