Pet prednosti jedenja bakalara

 1. Smanjuje kolesterol

  Bakalar, kao i mnoge vrste riba, sadrži puno omega-3 masnih kiselina. Unos dovoljno omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju triglicerida, vrste nezdravog kolesterola.
 2. Održava krvni tlak pod kontrolom

  Studije su pokazale da konzumacija omega-3 masnih kiselina može smanjiti krvni tlak, kao i rizik od srčanih bolesti. Uz to, redoviti unos omega-3 masnih kiselina je bolji za kontrolu krvnog tlaka nego smanjenje unosa soli.
 3. Smanjuje rizik od srčanih bolesi

  Dokazano je da jedenje puno ribe smanjuje smrtnost od koronarne bolesti srca do 30 posto. Konzumiranje ribe poput bakalara barem jednom tjedno također smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
 4. Poboljšava funkcioniranje mozga

  Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, odaberite bakalar. U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji izvijestili su da prehrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje utjecaj gena koji je povezan s razvojem Alzheimerove bolesti. Također, normalne razine folata i vitamina B12 u krvi povezane su sa smanjenom razinom demencije ili drugih poremećaja kognitivnih funkcija. Upravo sve te blagodati se nalaze u bakalaru.
 5. Može smanjiti rizik od raka

  Bakalar ima još jedno čudesno djelovanje. Naime, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, a upravo je bakalar bogat ovim važnim nutrijentima.