Bakalar – kralj Badnjaka u Hrvatskoj

Božić je, osim što je kršćanski, i obiteljski praznik pa je tako veliki dio blagdanskih običaja i tradiciji upravo hrana oko koje se obitelji okupljaju.
Priča o dolasku bakalara u Hrvatsku ovdje je već ispričana no ostaje nam otkriti kako je bakalar od ribe nepoznatog i stranog porijekla došao do kralja Badnjaka. Najzanimljivija verzija priče govori o tome kako se Crkva na Tridentskom koncilu u 16. stoljeću postom odlučila boriti protiv pohlepe i užitaka, a dobrostojeći stanovnici koji nisu bili spremni odbaciti svoje raskošne navike u bakalaru su pronašli način za uživanje i u vrijeme posta. U ovoj svojoj novoj namjeni je iz Italije stigao u Dalmaciju gdje se proširio i po ostatku Hrvatske i postao neizostavna namirnica blagdanske trpeze.
Danas se mirisi bakalara na Badnjak šire sa svih strana – od lokalnih restorana do zgrada i kuća. Iako može stajati sam, bakalar se najčešće jede uz dodatak palente, krumpira ili nekog drugog povrća. Recepata za spremanje bakalara je puno kao i okusa kojeg on daje pa se tako može reći da svaka obitelj ima svoj jedinstveni kojeg sitnice čine boljim od drugih. Od bakalara se mogu raditi različiti složenci, paštete i tjestenine no recepti koji su najbolje izdržali test vremena i održali stoljetnu popularnost su bakalar na crveno i bakalar na bijelo.