Istarski recept koji je proputovao i ostao u srcima Talijana

Jeste li znali da Hrvatska nije jedina zemlja koja je otkrila pravu deliciju Aldenovih namaza? Da, ovaj sjajan proizvod našao se i u mnogim srcima naših susjeda – sjeverni Talijani potpuno su se zaljubili u ovaj istarski bakalar.

Ova poznata sušena riba koja potječe iz sjevernih mora, već je dugo dio naših domaćih, istarskih jela, a čini se da je ovdje zauvijek zapela – danas svi znamo i volimo bakalar, te ga neki očekuju čak i kao obavezan izbor u mnogim kućanstvima.

Priča o tome kako je bakalar dospio u Italiju potječe iz 1431. godine, kada se venecijanski trgovac Pietro Querini nakon oluje i nemirnog mora našao u Norveškoj, gdje su domaćini sve preživjele nautičare dočekali s onim što su imali najviše – bakalarom. Kad se ovaj pomorac i trgovac vratio u Veneciju, prodao je svu sušenu ribu koju je donio sa sobom i na kraju se bakalar upoznao s talijanskom, a potom i hrvatskom kuhinjom.

Nije ni čudo što se bakalar tako dugo zadržao i postao toliko popularna riba, da je mnogima od nas prilično nezamjenjiva – slažete li se?

Za sam kraj, znajte, kad kušate namaze od bakalara Alden, ne samo da uživate u ukusnoj deliciji, već na neki način doživljavate i izvrsne zalogaje s dugom, bogatom poviješću.