Sušeni i smrznuti bakalar – nije lak izbor za ljubitelje ribe

Brend Alden poznat je po vrhunskim proizvodima od bakalara koji krase mnoge kućne stolove tijekom cijele godine. Možda neki od vas to već znaju, ali zbog niske energetske vrijednosti, bakalar je kvalitetan izvor proteina, a da ni ne spominjemo da bakalar može izazvati opuštanje jer sadrži puno triptofana, aminokiseline koju tijelo koristi za sintezu serotonina, takozvanog hormona sreće. Dakle, nema apsolutno nikakvog pitanja u čemu uživati na nadolazećoj večeri kod kuće – Alden misli na vas.

No, kod bakalara se može postaviti određeno pitanje – trebam li jesti sušeni ili smrznuti bakalar i koja je razlika?

Ukratko ćemo to objasniti – sušenje hrane najstarija je poznata metoda čuvanja hrane na svijetu, a sušena riba ima vijek skladištenja od nekoliko godina. Smrznuti bakalar, ako se pravilno sa njime rukuje, čuva svoju kvalitetu da bude jednako dobra kao da nikad nije vidio unutrašnjost zamrzivača.

Smrznuti bakalar, inače vrlo popularan u Hrvatskoj, zbog pristupačne cijene i dobrog okusa, može poslužiti za recepte koji predviđaju slani bakalar. Smrznuti bakalar svakako morate probati jer je to jedan od načina konzumacije ove neobično kvalitetne ribe sa svih nutritivnih aspekata.

S druge strane, visokokvalitetni sušeni bakalar čuva prirodan oblik tijela ribe i propisno se čisti prije sušenja. Nema negativnih učinaka smrzavanja, nema plijesni, a kožica je netaknuta i osim odličnog okusa, ima i lijepu boju.

O ukusima, naravno, ne treba raspravljati, jer svi imamo određene preferencije. Ali, jedna stvar koju biste trebali uzeti u obzir ako obožavate bakalar jednako kao i mi je – zašto ne isprobati obje?