Bakalar na žlicu – ukusno zimsko jelo

Miris bakalara, odnosno sušenog bakalara, dočarava taj dugo očekivani božićni ugođaj. Brudet od Bakalara ili druge varijante poput Bakalara na bijelo vrlo su popularna jela koja se tradicionalno jedu na Badnjak.
Ovaj recept za bakalar na žlicu zajamčeno će Vas dovesti u božićni duh.
Količina:
Za 6 osoba
Namirnice:
1 kg namočenog bakalara, s kožom i kostima, 0,6 kg krumpira, 2 lovorova lista, 0,2 l maslinova ulja, 0,1 l bijelog vina, vezica peršina, 4 režnja češnjaka, sol, papar
Bakalar koji ste namočili sami ili kupili već namočenog pristavite u lonac hladne vode i kad zavri, kuhajte 15 minuta. Vodu od kuhanja sačuvajte. Bakalar dobro očistite od kože i kostiju.
U drugom loncu zagrijte maslinovo ulje te pola minute prodinstajte češnjak narezan na ploške te sitno narezani list peršina. Ubacite bakalar i dinstajte skupa miješajući još 2 minute.
Dolijte vodu od kuhanja bakalara, toliko da prekrije ribu. Ubacite lovorov list, sol, papar i kuhajte 15 minuta.
Dodajte krumpir narezan na ploške i vino, te dodajte vode toliko da krumpir i riba budu prekriveni. Kuhajte na srednje jakoj vatri 15 minuta, za vrijeme kojih nekoliko puta protresite lonac.
Po potrebi na kraju dodajte soli, dodajte još malo svježe narezanog peršinovog lista i maslinovog ulja.