KAKO JE BAKALAR POSTAO DELICIJA?
Bakalar je poslastica koja se u Hrvatskoj uvijek može pronaći na blagdanskom stolu te je u našim krajevima postao svojevrsna tradicija. Pitanje koje se tada nameće je kako je zapravo bakalar ušao u našu kulturu i postao delicija koju obožavaju mnogi? Za otkriće bakalara zaslužan je moreplovac i trgovac pamukom Pietro Querini. On je 25. travnja 1431. isplovio iz Krete, no kad je prošao La Manche, došlo je do strašne oluje i oštećenja broda tako da su Querini i preživjeli mornari nastavili avanturu u čamcima za spašavanje. I dalje jaka oluja odnijela ih je u čamcima do sjevernog dijela Norveške, točnije na Lofotsko otočje, gdje su ih domaćini ugostili i okrijepili s onim čega su najviše imali – ribom stokvis odnosno bakalarom. Norveška je zajedno s Lofotskim otočjem danas poznata kao „dom ribe bakalar“, a Querini se vratio u Veneciju, hvaleći se svojim sugrađanima o avanturama koje je doživio u skandinavskim zemljama. Te su mu priče pomogle da rasproda sve količine „drvene ribe“ koju je donio sa sobom. Upravo je iz Venecije bakalar stigao u naše krajeve, točnije Dalmaciju. Ova povijesna priča, osim što objašnjava podrijetlo bakalara, okuplja veliki broj zaljubljenika u bakalar u klub Quirini koji priču često oživljavaju kroz predstave, ali i prezentaciju bakalara. Od proizvođača bakalara u ovom je klubu, među ostalim, i Alden, što se može shvatiti kao svojevrsni dokaz strasti i ljubavi koju ova tvrtka ima prema bakalaru. Osim proizvodnje kvalitetnog bijelog bakalara prema čuvenom obiteljskom receptu, Alden tradicionalnoj recepturi dodaje moderni obrat što je rezultiralo vrhunskim gotovim ribljim specijalitetom poznatim kao bakalar na bijelo Mantecato. Povijest bakalar koja seže daleko u 14. stoljeće blago je utkana u proizvode i poslovnu filozofiju tvrtke Alden u čijim ćete prvoklasnim proizvodima beskrajno i neizmjerno uživati.