Zašto je potrebno češće konzumirati bakalar?

Ne pitajte se više je li bakalar zdrav dodataka prehrani i vrijedi li ga više uključiti u svakodnevna jela. Odgovor na to pitanje je svakako potvrda s obzirom da je bakalar nemasna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, a dobar je izvor bjelančevina, vitamina B12, B6, B3, E i C, te mineralima kao što su fosfor, selene i kalij. Stoga u nastavku donosimo par zdravstvenih prednosti konzumacije bakalara.

1.  Čuva srce zdravim i štiti od aritmije

Bakalar je bogat omega-3 masnim kiselinama što ga čini odličnim zaštitnikom srca. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje povećavajući varijabilnost otkucaja srca, a uzimanje dodataka u vidu ribljeg ulja u kombinaciji sa zdravim načinom života, može zaštiti pojedinca od srčanog udara. Konzumacija bakalara doprinosi poboljšanju električnih svojstava srčanih ćelija i sprječava abnormalni srčani ritam (aritmiju).

2. Smanjuje rizik od moždanog udara i regulira krvni tlak

Konzumacija ribe najmanje jedan do tri puta mjesečno može pomoći u zaštiti od ishemijskog moždanog udara. Istraživanja su također pokazala da ljudi koji redovito jedu bakalar imaju veće količine omega-3 masnih kiselina i kao posljedicu imaju niži krvni tlak od onih koji konzumiraju manje.

3. Sprječava trombozu dubokih vena i Alzheimerovu bolest

Konzumacija ribe jednom tjedno u kombinaciji s voćem i povrćem, može umanjiti rizik od nastanka tromboze dubokih vena koja nastaje zbog krvnih ugrušaka.  Određeni antioksidansi poput selena i vitamina E, kao i omega-3 masnih kiselina, povezani su sa smanjenjem rizika od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest.

4. Zdravlje mišića

Bakalar je poznat po svojoj sposobnosti povećanja i poboljšanja mišićne mase i obično je uključen u dijetu za bodybuildere. Riba je izvrstan izvor proteina koji potiče rast i oporavak mišića.

Imajući na umu zdravstvene pogodnosti bakalar, Alden u proizvodnji koristi vrhunski i svjež bakalar kako bi finalni proizvod, osim nevjerojatnog okusa, zadržao i sve svoje nutritivne vrijednosti koje pozitivno djeluju na zdravlje. Kako bi Vas inspirirali da bakalar češće koristite u svojoj prehrani, Alden Vam donosi nekoliko recepata koji će Vas svojim okusom i aromom zasigurno osvojiti. Recepti su dostupni na sljedećoj poveznici:  https://alden.hr/recepti/. Ukoliko i dalje niste sigurni biste li češće trebali jesti bakalar, evo još jedne njegove prednosti; bakalar sadrži aminokiselinu potrebnu za sintezu hormona sreće, što znači da se njegovom konzumacijom podiže Vaše dobro raspoloženje.