U novu godinu sa zdravijim navikama

Nova godina je došla, a s njom i mnoštvo ciljeva koje sami sebi postavljamo. Neki žele više vježbati, neki žele smršaviti, bolje organizovati vrijeme, naučiti neku novu vještinu, prestati pušiti, uštediti više novca… Jedna od najčešćih želja je vezana za bolju i zdraviju prehranu.
Kada mijenjate način prehrane, počnite s malim promjenama, i postavite nekoliko realnih ciljeva. Jedan od njih bi mogao biti ubacivanje bakalara u redovitu prehranu. Za razliku od mnogih drugih vrsta morskih plodova, bakalar se često ne promovira kao zdrava hrana, pa se možete zapitati je li dobar za vas. Odgovor je – itekako!
Bakalar je pun proteina, vitamina B i minerala. Sadrži nekoliko važnih nutrijenata koji su potrebni vašem tijelu, poput fosfora i selena. Bakalar je bogat proteinima, ali ima malo kalorija, masti i ugljikohidrata. Osim toga, kalij u bakalaru čini ga izvrsnim vazodilatatorom, koji pomaže smanjiti loš kolesterol u našoj krvi, sprječava začepljenje arterija i smanjuje rizik od srčanog udara.