Sušeni bakalar

Vrlo vjerojatno najpoznatija, a pogotovo kad se govori o zimskim mjesecima, riba jest bakalar. Bakalar je riba hladnih mora iznimno bogata nutritivnim vrijednostima i ukusima, pogotovo kada ju pripreme pravi poznavatelji po provjerenom receptu.

Ova po mnogočemu izvanredna i posebna riblja delicija u Hrvatskoj se priprema na bezbroj načina, no najčešće je polazna namirnica svih tih recepata bakalar u sušenom obliku. Sušeni bakalar karakteriziraju očuvana koža i oblik tijela, aromatični miris te tvrdoća. Ne treba se bojati njegove tvrdoće jer je upravo ona pokazatelj kvalitete bakalara. Ova varijanta bakalara popularizirala se kao način očuvanja svježine i nutritivnih elemenata namirnice, dok je danas nezaobilazna karika blagdanske gozbe u jelima kao što je bakalar na bijelo. I samo namakanje sušenog bakalara koje ga dovodi do stanja u kojem je pogodan za kuhanje, s obzirom na dugo trajanje, varira od obitelji do obitelji i različitih hrvatskih regija te zaslužuje zasebnu svojevrsnu recepturu.

Uživajte ove blagdanske sezone u ukusima i prednostima bakalara bez obzira odlučite li se za tradicionalno i običajno pripremanje sušenog bakalara ili moderniju verziju u obliku Alden bakalar proizvoda.