Tradicija pripreme bakalara iz generacije u generaciju
Tradicija je naša vrlo važna karakteristika, dugi niz godina održavamo tradiciju pripreme bakalara. Naša priča počinje u gradiću Trambacche u blizini Padove, gdje je obitelj Marzari posjedovala zgradu u kojoj se nalazi današnja fabrika bakalara. U vrijeme Jugoslavije obitelj Banko otvorila je poznati restoran „9. rujan ” gdje za svoje goste priprema bakalar. Kako bi proširio svoja znanja i vještine, Petar Banko, sadašnji lider u proizvodnji bakalara u Hrvatskoj i sin iskusnog ugostitelja, početkom 70-ih godina prošlog stoljeća odlazi u Njemačku.
Početkom 1990-ih obitelj Banko otvorila je prvu delikatesu u Poreču, gdje su, uz ostale delicije, pripremali i bijeli bakalar. Vrlo brzo njihova originalna receptura osvaja srca istarskog kraja i postaje nezaobilazan dio gastronomske ponude domaćih proslava. Osim što se Alden proizvodi nalaze na policama najpoznatijih hrvatskih trgovačkih lanaca, uglavnom Istre, Kvarnera, Dalmacije i Zagreba, obitelj Banko proširila je svoje poslovanje i na sjever Italije. S obzirom na dugu tradiciju, s pravom se može reći da im je „bakalar u genima“.