Savjeti za kupovinu pravog bakalar

Blagdanska gozba nezamisliva je bez tradicije konzumiranja bakalar na bijelo ili crveno što su ujedno i najčešći načini pripreme ove „ribe smrdljivca“. U Hrvatskoj se bakalar najčešće može kupiti u sušenom obliku, a kako bi bili sigurni da ste kupili onaj pravi, a ne lažni bakalar, Alden Vam donosi nekoliko savjeta pri kupnji ove blagdanske namirnice.

Prije svega, na pakiranju smrznutog bakalara treba pisati latinski naziv Gadus morhua i samo je to pravi bakalar koji vrijedi kupiti. Što se tiče izgleda, riba bi trebala biti dugačka barem 60 centimetara s perajama okrenutima prema gore, bez ljuski na vratu i trbuhu. Koža bi trebala biti hrapava, uz leđnu peraju žućkaste boje, te mjestimično posuta tamnim pjegama. Bakalar općenito ima jak miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome pljesni što može biti indikator da riba nije dobro sušena.

Ukoliko se vodite ovim savjetima kupnja vrhunskog i kvalitetnog bakalar je zagarantirana, a ako uoči blagdane želite kušati nešto drugačiji bakalar, bakalar Mantecato u različitim okusima odlična je varijanta koja će Vas oduševiti svojim autentičnim okusom.