
Oduševite svoje mališane ukusnim i zdravim bakalarom!
Ovaj jednostavan i ukusan recept sigurno će oduševiti vaše mališane. Bakalar je bogat proteinima i omega-3 masnim kiselinama, ključnim za dječje zdravlje. Krumpir je izvrstan izvor ugljikohidrata koji pružaju energiju, dok je češnjak prepun antioksidansa koji pomažu u zaštiti organizma od bolesti.
Sastojci:
- 500 g sušenog bakalara
- 1,5 kg krumpira
- 100 g češnjaka
- 1 velika žlica peršina
- 1 velika žlica soli
- 1 velika žlica papra
- 1 velika žlica koncentrata od rajčice
- 4 velike žlice maslinovog ulja
- 2 dcl bijelog vina
- 1 litra vode
- ½ limuna
Priprema:
- Sušeni bakalar stavite u posudu s vodom i velikom žlicom soli. Ostavite ga 24 sata.
- Nakon 24 sata, odvojite meso od kostiju i podijelite ga na manje komade.
- Krumpir izrežite na ploške, a češnjak sitno nasjeckajte.
- U lonac složite red krumpira, red bakalara, dio narezanog češnjaka i jednu malu žlicu peršina. Ponovite postupak sa preostalim bakalarom, krumpirom i začinima.
- Dodajte maslinovo ulje, papar, sol, koncentrat od rajčice, bijelo vino i vodu u kojoj je bio bakalar.
- Stavite lonac na najjaču vatru i kuhajte dok ne prokuha.
- Iscijedite pola limuna.
- Kada prokuha, smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte oko sat vremena dok se krumpir ne skuha.
- Nemojte miješati lonac, već ga samo lagano rotirajte lijevo-desno.
- Nakon sat vremena, bakalar je gotov.
Savjeti:
- Za dodatnu aromu, možete dodati mrkvu, luk ili celer.
- Ako želite sočniji bakalar, prije kuhanja ga marinirajte u mješavini maslinovog ulja, češnjaka i peršina.
- Bakalar poslužite uz rižu, tjesteninu ili kruh.
Dobar tek!