Donosimo vam recept i nekoliko savjeta za pripremu bakalara na bijelo:
Koristite odsoljene filete bakalara. To će pomoći u uklanjanju slanosti ribe.
Koristite kvalitetno maslinovo ulje. To će jelu dati bogatiji okus.
Nemojte prepeći ribu. Riba bi trebala biti kuhana, ali još uvijek vlažna i ljuskava se.
Prije posluživanja ukrasite svježim peršinom.
Bakalar na bijelo montecato je ukusno i izdašno jelo koje je savršeno za zimnicu. Može se poslužiti i kao glavno jelo ili kao predjelo.
Sastojci:
500 g posoljenih fileta bakalara
1/2 luka, sitno nasjeckanog
2 češnja češnjaka, mljevena
1/2 žličice suhe majčine dušice
1/4 žličice mljevenog crnog papra
1/4 žličice soli
1/4 šalice maslinovog ulja
1/2 šalice bijelog vina
1/4 šalice umaka od rajčice
1/4 šalice ribanog parmezana
upute:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C (350 stupnjeva F).
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte luk i češnjak i kuhajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta.
Dodajte timijan, papar i sol te kuhajte još 1 minutu.
Dodajte filete bakalara u tavu i pecite 2-3 minute sa svake strane ili dok ne porumene.
Dodajte bijelo vino i umak od rajčice u tavu i pustite da lagano kuha.
Smanjite vatru i pirjajte 10 minuta, ili dok riba ne bude kuhana.
Izvadite filete bakalara iz tave i premjestite ih u posudu za pečenje.
Filete bakalara prelijte umakom i pospite parmezanom.
Pecite 10 minuta, ili dok se sir ne otopi i postane mjehurić.
Poslužite odmah.