Gastronomska čarolija bakalara u vrijeme blagdana

Postoje brojni načini pripreme i različiti recepti, no jedna se riba tradicionalno priprema u Dalmaciji, Istri i Kvarenu na Badnjak- bakalar.  Iako mirisom neprivlačna, ova riba obiluje vitaminom D, odličan je izvor niskokaloričnih proteina te dobrih omega-3 masnih kiselina. Najčešći načini pripreme ove izvorno norveške ribe za Badnjak su “na bijelo” kao namaz ili na lešo često u kombinaciji s krumpirom  i na “crveno”, odnosno “na brudet”, a sam bakalar odlično se slaže i s dobrim vinom, rakijom pa čak i votkom.

Bakalar se, bez obzira na njegovo strano podrijetlo, na hrvatskom podneblju konzumira već 500 godina. Za samo otkriće ove ribe zaslužan je trgovac Pietro Querini kojeg je strašna oluja tijekom putovanja odnijela do sjevernog dijela Norveške, na Lofotsko otočja gdje su ga domaćini ugostili s onim čega su najviše imali – ribom stokvis, odnosno bakalarom. Querini  je sa sobom u Italiju ponio ovu  „drvnu ribu“ , a u Veneciji se ubrzo ubrzo nakon toga počeo proizvoditi i bakalar na bijelo. Recepturu i samu kulturu ubrzo su usvojili i Hrvati, a ova povijesna priča okuplja brojne članove u klub Querini, koji ju često i oživljava kroz predstave. Od proizvođača bakalara, u ovom uglednom klubu je upravo i Alden Bakalar. Alden se od 1990. godine bavi proizvodnjom bakalara, a kao posebni specijalitet vrhunske kvalitete i okusa ističe se Bakalar Mantecato i to u tri varijacije- bakalar s kaparima, s maslinama i zelenim paprom. Alden također proizvodi bakalar na bijelo, koji je rađen po tradicionalnoj recepturi, dok sušeni bakalar dopremaju iz vrhunske norveške sušare. Proizvodnja, ali i samo poslovanje odvija se po najvišim standardima i kriterijima kvalitete. Alden svojim proizvodima može uljepšati blagdane, ali i obogatiti i olakšati pripremu blagdanske gozbe.

Tradicija se prenosi s generacije na generaciju povezujući tako prošlost i sadašnjost, a priprema bakalar na Badnjak je tradicija koje ne bi trebala ostati zaboravljena, jer osim što bakalar svojim izvanrednim okusom upotpunjuje svako jelo, ona okuplja i povezuje obitelj na Badnjak oko blagdansko stola.