1. Festival bakalara u Fažani

Uskrs u Fažani starta već u petak 29. ožujka uz bakalar i fritule na rivi koje će se dijeliti svim gostima i žiteljima Fažane, te se svečanost nastavlja uz večernji obred Velikog petka u crkvi svetog Kuzme i Damjana.

“Blagdan se nastavlja i preko vikenda, a kulminacija je za Uskrsni ponedjeljak kada ćemo nakon blagoslova hrane napraviti bogati uskršnji doručak. Tradicija je to koju prakticiramo preko deset godina za sve naše župljane i posjetitelje. Bit će kuhane šunke, bakalara, rotkvica, pince i svega ostalog. Specifičnost ponude je upravo pinca dugačka preko dvadeset metara koja je neizostavni dio proslave.

Za 1. Festival bakalara u Fažani mi ćemo u Baderni spremiti bakalar koji će doći potpuno topao, a u Fažani ćemo napraviti i kuhani krumpir koji neki žele imati kao prilog ovom tradicionalnom jelu. Krumpir se počeo dodavati u davna vremena jer je bakalar bio jelo za bogate, tako da ga je siromašni puk obogaćivao krumpirom.

Više info o festivalu pročitajte na: https://www.istra24.hr/krasna-zemlja/nova-manifestacija-za-uskrsnje-blagdane-u-fazani-1.-festival-bakalara-u-istri