Zdrave navike u novoj godini

Nova godina je vrijeme za nove početke. Mnogi od nas si postavljaju ciljeve za novu godinu, uključujući i promjene u prehrani. Ako želite jesti zdravije, bakalar je odličan izbor.

Bakalar je pun proteina, vitamina B i minerala. Sadrži nekoliko važnih nutrijenata koji su potrebni našem tijelu, poput fosfora i selena. Bakalar je bogat proteinima, ali ima malo kalorija, masti i ugljikohidrata. Osim toga, kalij u bakalaru čini ga izvrsnim vazodilatatorom, koji pomaže smanjiti loš kolesterol u našoj krvi, sprječava začepljenje arterija i smanjuje rizik od srčanog udara.
Kako ubaciti bakalar u svoju prehranu
Bakalar se može pripremiti na različite načine, što ga čini svestranom namirnicom. Možete ga kuhati, peći, pržiti ili pirjati.

Evo nekoliko razloga zašto biste trebali jesti bakalar:
• Bakalar je bogat proteinima, koji su neophodni za izgradnju i održavanje mišića.
• Bakalar je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga.
• Bakalar je dobar izvor vitamina B, koji su važni za metabolizam, energiju i imunološki sustav.

Bakalar je zdrava i ukusna riba koja može biti dio zdrave prehrane. Ako želite jesti zdravije, ubacite bakalar u svoju prehranu.

Ako želite maksimalno iskoristiti nutritivne prednosti bakalara, najbolje je jesti svježu ribu. Ako to nije moguće, birajte smrznutog bakalara visokog kvaliteta.
Bakalar je također dobar izvor joda, koji je važan za pravilnu funkciju štitnjače. Ako imate problema sa štitnjačom, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koliko bakalara možete jesti.