Tradicija i jedinstvenost posoljenog bakalara

Još od doba Vikinga, Norvežani koriste proces soljenja kako bi očuvali nutritivnu vrijednost i kvalitetu ribe. Na ovom području, povijest pripreme i konzumacije posoljenog bakalara potječe iz Španjolske, a danas je popularna delikatesa u zemljama širom Mediterana gdje se koristi u pripremi različitih tradicionalnih jela.
S obzirom da se bakalar koristi u prehrani više od pola tisućljeća, odnosno i prije izuma rashladnih uređaja, postojala je potreba za očuvanjem ove namirnice što je dovelo do razvijanja tehnika sušenja i soljenja bakalara. Iz čiste potrebe i praktičnosti nastala je gurmanska delicija u čijem jedinstvenom okusu uživamo generacijama.
Korištenje posoljenog bakalara obogaćuje proteinima i okusom svako jelo, bilo da se radi o kuhanju jušnih jela i jela s umacima ili o pripremi paštete. Zbog procesa dobivanja i atraktivnosti namirnice, posoljeni bakalar još nazivaju i pršutom mora.