Prosinac je “mjesec bakalara”

U početku se bakalar jeo isključivo za Badnjak, ali s vremenom se tradicija proširila na cijeli prosinac. Danas se u Hrvatskoj bakalar može pronaći na jelovnicima restorana i kuća tijekom cijele godine.

Da, prosinac je u Hrvatskoj poznat kao “mjesec bakalara”. To je tradicija koja seže još u 16. stoljeće, kada su dalmatinski pomorci počeli donositi sušeni bakalar iz sjevernih mora. Bakalar je bio lako prenosiva i hranjiva namirnica, stoga je brzo postao popularan na dalmatinskim stolovima.

Bakalar je bogat proteinima i drugim hranjivim tvarima.
Bakalar je relativno povoljan.
Bakalar se može pripremiti na razne načine.

Najpopularnija jela od bakalara u Hrvatskoj su bakalar na bijelo, brudet od bakalara i bakalar na lešo. Bakalar se također može koristiti za pripremu juha, rižota, lazanja i drugih jela.
Bakalar je stoga savršeno jelo za blagdanski stol, jer je ukusno, hranjivo i pristupačno.