Oduševite svoje mališane ukusnim i zdravim obrokom

Pripremite jednostavan i ukusan obrok koji će oduševiti vaše mališane. Bakalar je bogat proteinima i omega-3 masnim kiselinama, važnim za dječje zdravlje, dok krumpir pruža potrebne ugljikohidrate za energiju. Češnjak, bogat antioksidansima, pomaže u zaštiti organizma od bolesti.

Sastojci:

  • 500 g sušenog bakalara
  • 1,5 kg krumpira
  • 100 g češnjaka
  • 1 velika žlica peršina
  • 1 velika žlica soli
  • 1 velika žlica papra
  • 1 velika žlica koncentrata od rajčice
  • 4 velike žlice maslinovog ulja
  • 2 dcl bijelog vina
  • 1 litra vode
  • ½ limuna

Priprema:

  1. Sušeni bakalar stavite u posudu s vodom i velikom žlicom soli. Ostavite ga da stoji 24 sata.
  2. Nakon 24 sata odvojite meso od kostiju i razlomite ga na manje komade.
  3. Krumpir narežite na ploške, a češnjak sitno nasjeckajte.
  4. U lonac složite red krumpira, red bakalara, dio narezanog češnjaka i malu žlicu peršina. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav bakalar, krumpir i začine.
  5. Dodajte maslinovo ulje, papar, sol, koncentrat od rajčice, bijelo vino i vodu u kojoj je bio bakalar.
  6. Stavite lonac na najjaču vatru i kuhajte dok ne proključa.
  7. Iscijedite pola limuna.
  8. Kad proključa, smanjite vatru i kuhajte još oko sat vremena dok se krumpir ne skuha.
  9. Nemojte miješati lonac, već ga povremeno zarotirajte lijevo-desno.
  10. Nakon sat vremena, bakalar je gotov.

Savjeti:

  • Za još ukusniji bakalar, dodajte malo mrkve, luka ili celera.
  • Ako želite da bakalar bude sočniji, prije kuhanja ga marinirajte u mješavini maslinovog ulja, češnjaka i peršina.
  • Bakalar možete poslužiti uz rižu, tjesteninu ili kruh.

Dobar tek!