Oduševite svoje mališane ukusnim i zdravim obrokom
Pripremite jednostavan i ukusan obrok koji će oduševiti vaše mališane. Bakalar je bogat proteinima i omega-3 masnim kiselinama, važnim za dječje zdravlje, dok krumpir pruža potrebne ugljikohidrate za energiju. Češnjak, bogat antioksidansima, pomaže u zaštiti organizma od bolesti.
Sastojci:
- 500 g sušenog bakalara
- 1,5 kg krumpira
- 100 g češnjaka
- 1 velika žlica peršina
- 1 velika žlica soli
- 1 velika žlica papra
- 1 velika žlica koncentrata od rajčice
- 4 velike žlice maslinovog ulja
- 2 dcl bijelog vina
- 1 litra vode
- ½ limuna
Priprema:
- Sušeni bakalar stavite u posudu s vodom i velikom žlicom soli. Ostavite ga da stoji 24 sata.
- Nakon 24 sata odvojite meso od kostiju i razlomite ga na manje komade.
- Krumpir narežite na ploške, a češnjak sitno nasjeckajte.
- U lonac složite red krumpira, red bakalara, dio narezanog češnjaka i malu žlicu peršina. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav bakalar, krumpir i začine.
- Dodajte maslinovo ulje, papar, sol, koncentrat od rajčice, bijelo vino i vodu u kojoj je bio bakalar.
- Stavite lonac na najjaču vatru i kuhajte dok ne proključa.
- Iscijedite pola limuna.
- Kad proključa, smanjite vatru i kuhajte još oko sat vremena dok se krumpir ne skuha.
- Nemojte miješati lonac, već ga povremeno zarotirajte lijevo-desno.
- Nakon sat vremena, bakalar je gotov.
Savjeti:
- Za još ukusniji bakalar, dodajte malo mrkve, luka ili celera.
- Ako želite da bakalar bude sočniji, prije kuhanja ga marinirajte u mješavini maslinovog ulja, češnjaka i peršina.
- Bakalar možete poslužiti uz rižu, tjesteninu ili kruh.
Dobar tek!