Oduševite svoje mališane ukusnim i zdravim bakalarom!
Ovaj jednostavan i ukusan recept će oduševiti vaše mališane. Bakalar je bogat proteinima i omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za zdravlje djece. Krumpir je dobar izvor ugljikohidrata, koji su izvor energije. Češnjak je bogat antioksidansima, koji pomažu u zaštiti organizma od bolesti.
Sastojci:
500 g sušenog bakalara
1,5 kg krumpira
100 g češnjaka
1 velika žlica peršina
1 velika žlica soli
1 velika žlica papra
1 velika žlica koncentrata od rajčice
4 velike žlice maslinovog ulja
2 dcl bijelog vina
1 litra vode
½ limuna
Priprema:
Sušeni bakalar stavite u posudu sa vodom i velikom žlicom soli. Ostavite ga 24 sata.
Nakon 24 sata odvojite meso od kostiju i odlomite ga na manje komade.
Krumpir izrežite na ploške, a češnjak sitno nasjeckajte.
U lonac složite red krumpira, red bakalara, dio narezanog češnjaka i jednu malu žlicu peršina. Ponovite postupak slaganja preostaloga bakalara, krumpira i začina.
Dodajte maslinovo ulje, papar, sol, koncentrat od rajčice, bijelo vino i vodu u kojoj je bio bakalar.
Stavite lonac na najjaču vatru i kuhajte dok bakalar ne prokuha.
Iscijedite pola limuna.
Kada prokuha, smanjite vatru na pola i kuhajte oko sat vremena dok se krumpir ne skuha.
Ne miješajte lonac, već ga samo zarotirajte lijevo-desno.
Nakon sat vremena, bakalar je gotov.
Savjeti:
Za još ukusniji bakalar, možete dodati i malo mrkve, luka ili celera.
Ako želite da bakalar bude sočniji, možete ga prije kuhanja marinirati u mješavini maslinovog ulja, češnjaka i peršina.
Bakalar možete poslužiti uz rižu, tjesteninu ili kruh.
Dobar tek!