Bakalar- čuvar vašeg zdravlja

Iako se bakalar tradicionalno konzumira prvenstveno u vrijeme blagdana, rastući interes za ovom vrstom ribe doveo je do češće konzumacije i implementacije u svakodnevnu ili bar tjednu prehranu. Uvrštavanje bakalar, ribe blagog okusa i kvalitetnog bijelog mesa, u našu prehranu ima brojne dobrobiti za zdravlje. Ukoliko još ne konzumirate bakalar na češćoj osnovi, možda Vas ovih 5 razloga potakne da to učiniti.

1. Bogatstvo hranjivih tvari

Bakalar je riba bogata bjelančevinama, mineralima kao što su fosfor, kalcij, jod i željezo. Nisko je kaloričan i iako ima malo masti, one koje sadrži spadaju u red visokovrijedne esencijalnih masti
poput omega-3-masnih kiselina koje štite od bolesti kardiovaskularnog sustava te čak i pojave moždanog udara. Uz to bakalar je bogat vitaminima B12, B6, B3, E i C i A.

2. Smanjenje krvnog tlaka i razine kolesterola

Kod ljudi koji redovito jedu bakalar prisutna je organizmu veće količine omega-3 masnih kiselina, što za posljedicu ima niži krvni tlak od osoba koje manje konzumiraju bakalar. Bakalar je ujedno izvrstan izvor niacina, vrste vitamina B, koji se često koristi za snižavanje visoke razine kolesterola.

3. Zdravlje mišića i srca

Bakalar je poznat po svojoj sposobnosti povećanja i poboljšanja mišićne mase i obično je uključen u prehranu za bodybuildere i rekreativne sportaše. Bakalar je izvrstan izvor proteina koji potiče rast i oporavak mišića. Sadrži i aminokiseline, cink i selen, koji pomažu u izgradnji mišića. Osim izgradnje mišića, bakalar bogatstvom omega-3-masnih kiselina razrjeđuju krv i također smanjuju upale, što može pomoći u jačanju kardiovaskularnog sustava.

4. Sprečavanje Alzheimerova bolest i zaštita od nastanka karcinoma

Određeni antioksidanti poput selena i vitamina E, kao i omega-3-masnih kiselina koje se mogu naći u bakalaru, povezani su sa smanjenjem rizika od demencije i kognitivnih poremećaja, uključujući Alzheimerovu bolest. Bakalar također može štiti od raka zbog sadržaja omega-3- masnih kiselina., dok svakodnevno uzimanje ribljeg ulja može spriječiti širenje raka debelog crijeva u ranim fazama.

5. Savršena riba za dijabetičare

Kao nemasna riba bez ugljikohidrata, bakalar je idealan obrok za ljude s dijabetesom ili one kod koji postoji određen rizik za dobivanje ove bolesti.

Pozitivne učinke koje bakalar ima na zdravlje te njegov utjecaj na razne oblike bolesti moguće je ostvariti jedino konzumacijom provjerenog i kvalitetnog bakalara. U procesu proizvodnje, Alden koristi samo najbolji bakalar i tako osigurava postojanje svih potrebni nutrijenata, ali i izvanredan okus svoji proizvoda.