Uskrs i tradicija bakalara

Smatra se da je bakalar postao nezaobilazan kulinarski izbor za Uskrs posredstvom katoličke prakse posti kada se meso nadomještalo ovom sjevernom ribom koja je bila lako dostupna te još lakša za skladištenje. Danas je bakalar vrlo tražena i često prisutna namirnica na svim blagdanskim objedima u Hrvatskoj, pa tako i za Uskrs. No uvažava li bakalar istu ulogu na stolovima drugih krajeva Europe? I na koji način se razlikuje od one u Hrvatskoj?

Uskrs se diljem svijeta slavi na raznorazne načine. Dok su pod utjecajem mode i trendova uskršnje dekoracije više ili manje slične u domovima Španjolaca, Šveđana i Slovenaca, poštivanje i njegovanje tradicije se zadržalo prilikom pripreme blagdanskih jela pa se recepti s bakalarom razlikuju od države do države.

Zvijezda svakog okupljanja u Norveškoj, pa tako i uskršnjeg, je klippfisk – zasoljeni i sušeni bakalar. U ovoj zemlji koja se može nazvati kolijevkom dobrog bakalara, klippfisk se najčešće servira uz kuhane krumpire i mrkve, preliven kremastim umakom za dodatnu eksploziju okusa. Bakalar je tradicionalno uskršnje jelo i u Portugalu gdje se priprema uz dodatak krumpira, jaja te maslina.
Baccala je namočeni sušeni bakalar kuhan s rajčicom, lukom i češnjakom te je nezaobilazan dodatak uskršnjem stolu u Italiji. U Španjolskoj se pak priprema u formi juhe sa slanutkom i špinatom.

Iako se tradicije slavlja i detalji recepata razlikuju, širi prostor Mediterana i Europe povezuje utjecaj bakalara na pripremanje jela koja su od veće važnosti. Tako i mnogi nereligiozni ljudi prisvajaju ovakvu tradiciju zbog važnosti običaja i neodoljivosti okusa te bakalar ostaje neizostavnim elementom kulture jedenja.

Odaberite i vi bakalar te sudjelujte u globalnom uživanju i tradiciji Uskrsa.